PRISMA incidentanalyse
OPEN workshop incidentanalyse met PRISMA
Hadrion Made in NL

OPEN workshop incidentanalyse met PRISMA

De OPEN workshop is zo opgezet, dat u PRISMA binnen één dag leert toepassen. U krijgt ook gelegenheid een casus in te brengen en deze samen met andere deelnemers te analyseren.

Als u straks de enige bent in uw organisatie met kennis van PRISMA, kom dan samen met een collega naar de training. Het komt de resultaten van een PRISMA ten goede als u er niet alleen voor staat.

De cursisten vinden de workshop niet alleen nuttig, maar ook leuk en inspirerend. Een positieve draai geven aan incidenten en calamiteiten geeft immers veel voldoening.

OPEN workshop PRISMA

Filosofie van de workshop

De PRISMA-methode heeft een relatief eenvoudige opbouw en is snel uitgelegd. Echter, om PRISMA te beheersen en goede resultaten te bereiken, is een andere manier van kijken nààr en denken òver incidenten nodig.

De training van Hadrion is erop gericht om die verandering bij u te laten plaatsvinden. U leert betere resultaten bereiken door te weten hoe een incident is opgebouwd en hoe een onderzoek meer oplevert. Hiertoe werkt u aan diverse oefenincidenten met specifieke leerdoelen.

U past PRISMA ook toe op een casus, die u inbrengt.

De workshop

De workshop is gericht op actief leren. U krijgt diverse incidenten voorgeschoteld, met steeds andere opdrachten en leerdoelen. De incidenten worden steeds lastiger. U zult merken dat u aan het eind van de dag anders naar incidenten en calamiteiten gaat kijken.

U krijgt ook gereedschappen aangereikt, die helpen bij onderzoek en analyse. Zo gebruiken u een methode om uw onderzoek en interviews voor te bereiden. U leert uw blikveld verbreden door ABC-oorzaken te onderscheiden. U leert een incident overzichtelijker en inzichtelijker maken. Natuurlijk leert u ook HET analysemiddel van PRISMA: de oorzakenboom.

Door de opbouw van de training leert u verder kijken, verder doorvragen en meer verbanden zien. Ook leert u beter onderscheid maken tussen effectieve en minder effectieve verbetermaatregelen.

De volgende onderwerpen komen voor het voetlicht:

 • De anatomie van een incident
 • Hoe werkt de PRISMA methode?
 • Barrièreanalyse met tijdlijn
 • Analyse met een oorzakenboom
 • Classificatie van basisoorzaken
 • Voorbereiden van onderzoek en interviews
 • Eigen casus analyseren
 • Verbeteren en rapporteren

Aan het einde van de dag analyseert u samen met enkele andere deelnemers een eigen casus. Zo kunt u de nieuwe inzichten meteen in praktijk brengen.

Resultaten

Na afloop van de workshop kunt u een incident beter onderzoeken en makkelijker ontleden. U weet hoe u met hulp van de betrokkenen het incident kunt inventariseren, zodat onduidelijkheden boven water komen. U kunt de oorzaken concreet, objectief en onbetwistbaar weergeven in een oorzakenboom. Bovendien heeft u inzicht in de soort oorzaken, zodat u weet welke maatregelen de kwaliteit van de zorg echt zullen verbeteren.

Cursusdata open inschrijving:

 • VOL Maandag 13 november 2023 (op locatie)
 • Maandag 25 maart 2024 (op locatie)
 • Maandag 27 mei 2024 (op locatie)
 • Maandag 23 september 2024 (op locatie)
 • Maandag 25 november 2024 (op locatie)

Aanmelden voor een training PRISMA


Doelgroep:

U bent werkzaam in de gezondheidszorg en betrokken bij het analyseren van incidenten en/of het verbeteren van de kwaliteit. Vooropleiding: MBO, HBO of universitair.

Accreditatie:

De training is geaccrediteerd door: Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.

Tijdsinvestering:

U besteedt 7 uur aan het bijwonen van de trainingsdag. Vooraf besteedt u ongeveer 2 uur aan voorbereiding en het onderzoeken van een casus uit uw eigen organisatie.


Maximum aantal deelnemers:

Maximaal 8 deelnemers.

Tijd:

De workshop bestaat uit één trainingsdag van 9:30 uur t/m 16:30 uur.

Prijs:

€ 595,- per persoon (excl. BTW). Inclusief: lunch en cursusmateriaal.

Verkoopvoorwaarden


Locatie Ernst Sillem Hoeve

Ernst Sillem Hoeve, Soestdijkerweg 10b, Den Dolder (www.esh.nl). Ernst Sillem Hoeve ligt in de bossen tussen Utrecht en Hilversum. Rond het Hotel is voldoende gratis parkeergelegenheid. Er gaat 1x per uur een bus vanaf NS-station Den Dolder.

(Locatie op Google maps)


Wat zeggen de cursisten?

Cursisten zeggen over de workshop het volgende: “Praktisch en veel oefenen”, “Nuttig, veel geleerd”, “De tijd vliegt voorbij”, “Erg leuk om te doen”, “Mijn eigen casus geeft nu veel meer aanknopingspunten”, “Aansprekende praktijk casussen”.

Referenties


Informatie aanvragen

Stuur mij informatie over:

Naam:

E-mail:

PRISMA